Güvenli bağ, sadece emzirilmeyle bitmeyecek kadar sağlam ve kıymetli bir bağdır. Bakım verenin çocukla ilgilenmesi, ihtiyacı olduğunda yanında olması, ona şefkat göstermesi işin temelidir. Bazen bebek aç olmasına rağmen emmeyi reddeder memeyi tutar, ancak emmez, yutmaz veya çok zayıf emer; bazen anne emzirmeye çalışırken bebek ağlar ve memeyle adeta kavga eder. Bazen de bir memeyi emer ama diğerini red eder.
Peki bu bebekler neden emmek istemezler? Bunun birçok sebebi olabilir. Kısaca değinecek olursak:
- Burun Tıkanıklığı: Burundan nefes alamayan bebek memeyi bırakarak ağzından nefes almaya çalışır. Eğer bebeğinizin burnu tıkalıysa, burun damlası kullanın ve bir aspiratör yardımıyla burnunu açmaya çalışın.
- Emzirme Pozisyonu: Bebeği memeyi tutması için zorlamadan onu yavaşça yaklaştırarak, kol ve dirsek içimizle destekleyerek memeyi doğru almasını sağlamak gerekir.
- Pamukçuk: Bebeğin ağzında beyaz yara tarzı bir durum varsa emmeyi reddetmesine bu da bir sebeptir. Doktoruna başvurmak gerekir.
- Sütün Tadı: Bilindiği üzere annenin yediği yemeklerden süte geçiş olur. Eğer baharatlı şeyler veya karnabahar tarzı yiyecekler tüketilirse bu bebeğin hoşuna gitmeyebilir ve meme reddi yaşanabilir.
- Stres: Anne olmak ve beraberinde bir çocuğun sorumluluğunu almak, yorgunluk annede strese sebep olabilir. Böyle durumlarda yakın çevremizden destek, gerekirse profesyonel destek almak çok önemlidir.
- Emzirme Saatleri: Emzirme saatleri değişen bebekler bu durumdan rahatsız olduklarından meme istemeyebilirler.
- Diş Çıkarma Dönemi: En önemli etkenlerdendir. Bebek canının acısından ağzını dahi açmak istemeyebilir.
- Biberon Alışkanlığı: Her bebekte olmamakla birlikte, arada bir biberon alan bebeklerde bir süre sonra biberona alıştığı için memeyi reddedebilir.
- Süt Miktarı Yetersizse: Karnı aç olan bir bebek hemen ağzının sütle dolmasını ister. Eğer sütünüz yetersizse bebek buna sinirlenip memeyi bırakabilir. Süt, emzirdikçe çoğalır. Sık sık emzirmek ve annenin beslenmesine dikkat etmesi, uykusunu alması süt miktarında etkendir.
- Kulak Enfeksiyonu: Bebek kulak enfeksiyonu geçiriyorsa ağrı çenesini de etkilediğinden yutkunmayı ve çene hareketini zorlaştırıyor olabilir. Doktora başvurmak gerekir.
- Yeni Bir Hamilelik Söz Konusuysa: Hormonlardan kaynaklı olarak sütün tadı değişebilir. Bu da meme reddine yol açabilir.
Tüm bu maddelerin dışında bebek sebepsiz yere de memeyi red ediyor olabilir. Bu durum annelerin moralini bozmamalıdır. Emzirebilmek herhangi bir şeyin ölçütü değildir. Toplumumuzun mükemmel anne kalıbına uymadığını düşünen birçok anne bu dönemde depresyona girer. Annenin ruh halinin iyi olmaması bebeği de etkiler. Dolayısıyla annenin iyi hissetmesi burada çok önemlidir. Bebek emmek istemiyorsa sağıp biberonla vermek denenebilir. Onu da red ediyorsa mama verilebilir. Her bebek annesinin biriciğidir ve onları daha iyi düşünen olmayacaktır. Emebilen bebek de mutlu olur, mama içen de. Yeter ki bebeğin ruhunda boşluklar olmasın…