BEBEKLERDE FELAKET UYKULARI (30 - 45 DK SÜREN GÜNDÜZ UYKULARI)

BEBEKLERDE FELAKET UYKULARI (30 - 45 DK SÜREN GÜNDÜZ UYKULARI)

karamel-danmanlk-bebeklerde-felaket-uykulari-30-45-dk-suren-gunduz-uykulari_0001

"Felaket Uykuları", bebeklerde gündüz 30-45 dk süren uykulara denir. Bebeğinizi uyutursunuz ve tam dinlenmek üzereyken bir bakmışsınız uyanıvermiş. Bazen tüm gün bebeği uyutmakla geçer. Çünkü her yarım saatte bir, hatta bazıları 15-20 dk da bir uyanır ve bu anneler için gerçekten çok yorucudur. Bebeğin sağlıklı bir uyku uyuyabilmesi için de 45 dk nın altında süren uykularda bebeği uykuya döndürmesini isteriz.

Bebekler neden 30-45 dk arasında uyanırlar? Bir uyku döngüsü bu sürelerde gerçekleşir. Peki bebeğimizin gündüzleri daha uzun uyumasını sağlamak için neler yapabiliriz?

  • Bebeğiniz regüle olmadan onu uykuya yatırdıysanız, yani bebeğiniz sakinleşmeden yatağa bıraktıysanız, bebek o stresle nasıl baş edeceğini bilemez ve aşırı bir ağlamayla uykuya dalar. Bu da kısa ve verimsiz uyku yapmasına sebep olur.Bebeğinizin sakinleşmesi için rahatlatıcı bir müzikten faydalanabilirsiniz. Kucakta hafif dans eder gibi salınımlar yapabilirsiniz. Ona yumuşak tonlarda güzel sözler fısıldayıp, şşşş diyebilirsiniz. Eğer bebeğiniz yenidoğansa, ona beyaz gürültü denen müzikler ( su sesi, fön makinesi sesi, süpürge sesi) dinletebilirsiniz. Masaj hoşuna gidiyorsa eğer, gerilen bedenini masajla rahatlatabilirsiniz.
  • Bebeğiniz destekli uyuyan bir bebekse (memede, sallayarak, kucakta vs), uyanır uyanmaz yataktan almaktan yerine, ne şekilde uyutulduysa o şekilde destekle uykuya döndürülmelidir. Bebek eğer çok ağlamıyorsa, 45dk-1 saat kadar denenebilir. Fakat destekle döndürmek kısa vadede bir çözüm getirecektir. Eğer uzun vadede bir çözüm istiyorsak, uyku eğitimi vermek gereklidir.
  • Bebeğiniz eğer desteksiz, kendi kendine uyumayı biliyorsa, fakat buna rağmen gündüz uykuları kısaysa, o zaman bebeğin uykuya gidiş saatleri gözden geçirilmelidir. Çocuk ayına göre bir uyku aralığında yatırılmalı, ne erken ne de geç yatağa alınmalıdır. " Geç yatır, iyice yorulsun, çok uyusun, geç kalksın " yorumları kesinlikle yanlıştır. Uykuya yorgun geçen çocuk, aksine uykuya dalmakta zorlanır ve kısa uyumalar yapar.
  • Bunların dışında çocuk, diş çıkarma dönemlerinde, büyüme atağı dönemlerinde veya hastalık dönemlerinde de kısa uyku yaparlar. Bu zamanlarda çocuğumuza olabildiğince destek vererek rahatlamasını sağlamalı, yalnız sallayarak vs gereksiz alışkanlıklar edinmesinden de kaçınmalıyız.
  • Tüm bunları yaparken odanın karanlık veya loş olmasına dikkat etmek gerekir. Işıklı ortamda çocuklar gündüz uykusuna daha geç dalarlar. Yardımcı olması için aşağıda yazdığım bebeklerin uyanıklık sürelerini ve toplamda ortalama ne kadar uyuduklarını inceleyebilrsiniz. Bu saatler ortalama olup, her bebeğe göre değişmeler olabilir.
  • İlk ay: 30-60 dk. uyanık kalırlar/ Toplam 16-18 saat arasi uyurlar.
  • 2. Ay: 45 dk. – 1 saat uyanık kalırlar / toplam 15-17 saat uyurlar, 8-10 saati gece uykusu
  • 3. Ay: 1 saat – 1 buçuk saat uyanık kalırlar / toplam 15 saat uyurlar, 10 gece-5 gündüz uykusu
  • 4-5 Ay: 1 buçuk saat- 2 saat uyanık kalırlar / 10-11 saat gece, 3-3buçuk saat gündüz uykusu
  • 6-8 Ay: 2 buçuk saat – 3 saat uyanık kalırlar / 10-12 saat gece, 3-3 buçuk saat gündüz uykusu
  • 9-12 Ay: 3saat- 4 buçuk saat uyanık kalırlar / 11 saat gece (12. Ayda 12 saate çıkabilir) , 3 saat gündüz (12.ayda 2 buçuk saate düşebilir.)
  • 12*18 Ay: 5-6 saat uyanık kalırlar / 15-18 ay arası tek gündüz uykusuna düşer, yaklaşık 2-2 buçuk saat arasında değişir.

Sevgiler.

Sevim Seda Atılgan

Çocuk Gelişimci ve Aile Danışmanı

Konum

Ezdan Oasis C188-No:105
Wukair /Qatar

Bizi takip edin

Copyright © 2022 Karamel Çocuk Gelişim ve Danışmanllık ®